AÇMA
AÇMA MALZEMESİ
Yarım kilo un
10 gram kuru maya
1 su bardağı ılık süt
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
50 gram margarin ( 3,5 çorba kaşığı)
Üzerine 1 adet yumurtanın sarısı
Yarım bardak çörek otu
AÇMA TARİFİ
On bes tane açma pogaça yapılısı içinönce acma hamuru hazırlayalım. Bır kabın icine unu eleyip ortasını havuz gibi yapalım. Ortasına kuru maya, ılık sut, toz seker, tuz ve yumurta koyalım. Yumusak bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
Hamurun üzerini nemli bir bez ile örtelim. 15 dakika dinlenmesi için bekletelim. Kaba ran hamuru bır merdane yardımıyla 1 parmak kalınlıgında acalım. Açtıgımız hamurun uzerine oda sıcaklığındaki margarinin yarısını surelim. Hamuru zarf şeklinde kat yapalım. Buz dolabında 15 dakika dinlendirelim.
Dinlenmiş hamuru tekrar bir parmak kalınlığında açalım. Üzerine kalan margarini sürelim. Tekrar zarf şekline getirelim. 15 dakika daha buzdolabında dinlendirelim.
Dolaptan çıkardığımız hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparalım. Her bezeyı merdane ile pasta tabagı büyüklüğunde açalım. Açtığımız hamurları rulo yapalım. Rulonun her iki ucunu buralım. Halka olacak şekilde birleştirelim.
Yağlanmış fırın tepsisine açma hamurlarını aralıklarla dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpelim. Onceden ısı tılmıs 170 derece fırında 40 45 dakika pisirelım. Sade acma tarifi ile hazırladığımız açmalar ikram icin artık hazırdır.