Baklava
Malzemeler:
500 gr baklavalık yufka
250 gr tereyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Şerbet için:(250 ml bardak)
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 dilim limon
1 çimdik tuz
Arası için:
Ceviz veya fıstık yada ikisi
Yapılışı
Dilerseniz ilk olarak şerbet için su şeker ve dilim limonu ocağa alın. Şeker eriyeneye kadar karıştırın. Kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte 18 -19 dakika kaynatın ve kenarda ılımaya bırakın. Şerbet koyu kıvamlı olmalı.
Yufkalarımızı tezgaha açın üzerine dikdörtgen borcam oturtun ve onun boyutunda yufkayı kesin. Diğer yarısını hemen beze sarıp poşet kapatın kenarda beklesin. Tereyağını eritip üzerindeki köpüğü alıp üzerine sıvıyağ ekleyin.
Borcamın zeminini fırçayla yağlayıp 2 sıra yufka dizelim. Fırçayla az yağ serpelim. Daha sonra yarı kestiğimiz yufkalar birene kadar 3-4 yufkada bir yağ serpip dizelim. Benim 18 yufka oldu alt kat toplam. Fıstık veya ceviz yada benim gibi ikiside bolca yayalım. Fırçayla üzerlerine bir kaç kere yağ serpelim.Daha sonra kenara aldığımız diğer yarı yufkalarıda aynı şekilde 3-4 katta bir yağlayarak dizelim. Son 5 katı yağlamadan dizip bitirelim. Yine 18 kat olmuş oldu.Yani toplamda 36 kat yufka kullanmış olduk.
Daha sonra derin bir şekilde kesildiğinden emin olana kadar dilimleyelim. Bu önemli‼️
İyi kesilmezse arası pişmez hamur olur.
Kalan yağı üstte üstten alarak kaymağını almadan tatlının üzerine gezdirelim.
Önceden ısıttığımız 160 derece fırında alt rafa yakın olarak altı üstü nar gibi kızarana kadar pişirin. Baklava içini çekerek ağır ağır pişmeli. İyi pişmeside çok önemli. Benimki 45 dakika pişti
Tatlımızfırından çıkınca bir 5 dakika bekletip ılık şerbeti veriyoruz.Ben biraz sıcak olan şerbeti kullandım. . (Ama tavsiyem şerbeti ılık kullanın ki risk almayın derim.)Çünkü bazı yanlışlıklar olursa tatlınız hamur olabilir. Ben kaynar olmayan bekkemiş sıcak şerbeti verdim.