Asırlık Osmanlı Mutfağı
Osmanlı Devleti’nın asırlık yemeklerini usulune uygun şekilde hazırlayarak Türk mutfagının tarihine ışık tutan lezzetli yemeklerin puf noktaları anlatıldı.
Türk mutfağının kültur ve tarihini yansıtan Osmanlı yemekleri, günumüzde de lezzet severlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Bu gelenegi nesillerdir sürdürdüklerini soyleyen Aşçı İsmail Turak ise yemeklerindeki lezzetinin detaylarda saklı oldugunu ifade etti.
Bir Porsiyonda Yarım Kilo Et
Bir porsiyon yemekte yarım kılo et koyduklarını belirten Asçı Turak, “Etleri kuzine, komür soba ya da bakır kaplarda yapıyoruz. Bir porsiyon yemegimizde yarım kilo et bulunur, incik yemegimizin bir porsiyonunda ise 650 grama yakın et var” diye konustu.
8-10 Çeşit Sulu Yemek
8 – 10 çeşit sulu yemegin çıktığını ve mesleğinin babadan oğula devam ettiğine ifade ederken Turak, “Müsterilerimizin hepsi haşlamamızı, coban kavurmamızı ve kuzu kızartmamızı çok begenir. Pilavımız et suyu ve kemik suyla yapılır. Her şey doğal şekılde hazırlanıyor. Kesinlikle bir katkı maddesi kullanmıyoruz. Aynı babamızdan gördüğünüz gibi devam ediyoruz. Etlerimizde genelde hepsi kolajen urünü çok besleyicidir ozellikle kemik suyu yemeklerimiz etin çokluğundan ve kemik iliginin fazla olmasından dolayı çok besleyicidir. Sulu yemek olarak 8-10 ceşit arası çıkar. Genelde müsterilerimizin yüzde 90’ı hep et yemegi yemeğe geldiler” dedi.
4 Saat Pişirme Süresi
Sabah 4’te yemek yapmaya basladıklarını söyleyen Turak, “Ortalama yemeklerimiz bes, beş buçuk saat pişmesi sürer. Dediğim gibi komür sobasında ve bakır kazanlarda pişer. Yemeklerimiz fırınlarda hic bir katkı maddesi olmadan kendi yag suyuyla bu şekilde fırınlarımıza atarız. Bu fırınlarda ortalama 3 bucuk saat beklemede kalır. Ortalama 3 buçuk, 4 saat sadece pis mesi sürer. Yemeklerimizin genelde hic bir katkı maddesi olmadan dedigim gibi sadece kendi yağı ve kuyruk yağı katarak bu sekilde yapıyoruz. Etlerimiz çıktıktan sonra yaklasık yarım saat dinlenmeye arıyoruz. Bu şekılde servise sunuyoruz” ifadelerini kullandı.