Aşure Tarifi (25 Kişilik)
Malzemeler:
3 su bardağı aşurelik buğday
15 su bardağı su
Yarım çay bardağından biraz az pirinç
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı kuru fasulye
100 gram kayısı kurusu
100 gram üzüm kurusu
100 gram incir kurusu
3 su bardağı toz şeker ( şekerli hale getirmek yerine 1 su bardağı daha fazla yapılabilir)
Yarım su bardağı fındık
Yarım su bardağı ceviz
4 adet karanfil
Birer çimdik tuz ve karabiber
İstenilen kırık, susam, nar, kuş üzümü, fındık, badem, ceviz, çam fıstığı, portakal kabuğu rendesi (servis için kullanılacak)
oncelikle bir gun ısıtılan nohut ve fasulyeyi ayrı tencerelerde haslayın. Buğdayı da ayrı ayrı alın ve içeriğini su ekleyin. Buğdayı bu tencerede 10 dakika kadar korur. 10 fazın suyunu süzün, tekrar aynı şekilde içeriğini su ekleyin ve 10 dakika daha fazlasını ekleyin ve süzün. Daha sonra programın tamamını yeniden sağlayın su ekleyin ancak bu sefer 50 dakika boyunca devam edin.
Küçük küçük sigortalı inciri ve besinleri ayrı kaplarda haşlayın. Daha sonra iyice yumuşamış olan buğdayı daha önce ayrı ayrı tencerelerde haşladığınız nohut ve fasulyeyi ekleyin. Bu aşamada yine küçük muhafaza kayısıyı ve üzümü bu miktarı içerir. Son olarak yıkanmış pirinci de azaltılarak, 15 dakika korunur. Aynı kalitede şeker, fındık, tuz, karabiber ve karanfil içerir ve bir 15 dakika daha içerir. İndirmeden hemen önce ayrı kaplarda haşladığınız inciri ve cevizleri ekleyin.
Tüm aşure malzemeleri belirtilen sürelerde kaynattıktan sonra karıştırıp kaselere bölüştürün. Aşure ılıyınca ve üzeri süslemelere uygun hale servis için kullanmak için istediğiniz tarçın, nar, kuş üzümü, fındık, ceviz, portakal kabuğu rendesi, badem, susam, çam fıstığı gibi malzemeleri istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Aşure kaseleri iyice soğuduktan sonra buzdolabına koyulur ve tüketilene kadar saklanır.