AŞURE TARİFİ
MALZEMELER
Yarım kilo Aşurelik buğday
2 su bardağı kuru fasulye ( suda bekletin)
2 su bardağı nohut (suda bekletin)
1 çay bardağı pirinç
1 çorba kaşığı bulgur
1 su bardağı kuru üzüm
1 tane portakal kabuğu rendesi
6 adet karanfili
8.5 su bardağı şeker (damak tadınıza göre ayarlayın)
1 su bardağı süt
30 su bardağı kaynamış su koyuluğuna göre ayarlayın benim ölçüm bu şekilde
ÜZERİ İÇİN
kuş üzümü
Ceviz
Tarçın
Kavrulmuş susam
Küçük doğranmış şeftali
Mısır
Dolmalık fıstık
Kuru incir
Hindistan cevizi
YAPILIŞI
Bu arada nohut ve kuru fasulye yi haşlayın
Nohutların kabuklarını soyun aşureniz daha lezzetli olacaktır
Önce buğdaylı kaynarca suda 5 dk kaynatıp sari suyunu süzün tekrardan kaynamış suyu döküp üzerine 10 dk daha haşlayıp tekrar suyunu süzün
Son olarak üzerine çıkacak kadar kaynar su ekleyip 5 dk kaynatıp altını kapatın iyice bekleyip kabarsın 3.4 saat bu şekilde bekletin
Tekrar ocağa alıp üzerine 25 bardak kaynar su ekleyin karanfil ve portakal kabuğu rendesi pirinçi bulguru içine ilave edip karıştırın ara sıra karıştırın ki altı tutmasın
50 . dk kaynadiktan sonra üzerine kuru fasulye nohutu ilave edin
Sicak suda bekletip sari suyunuda süzdügünüz üzümleri de içine ekleyip karıştın
Eger iyice Koyulaşınca kalan 6 su bardağı kaynar suyu ve sütünüzü ilave edin
En son şekeri ilave edip karıştırın bu sekilde 30 daha kaynatıp altını kapatın ( 1 saat 30 dk da pişmiş oluyor)
Gözünüze koyu gelirse kaynar su yada sütle açabilirsiniz
kaselere koyup Dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz