ÇİLEK REÇELİ
1 kg çilek (ayıklanınca 750-800 gr kalır)
600 gr toz seker ( 4 su bardağı seker) klasik su bardagı
2 tanecik Kaya tuzu
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tereyağı
Yapımı
1 kilo cileği güzelce yıkayın büyükse ikiye bölün kücükse bölmeyin üzerine her tarafını kapatacak sekilde toz şeker ilave edin bir gece bekletin veya 5-6 saat bekletin cilek suyunu salıp şeker erimesi gerekiyor orta ateşte fazla kaşığı değdirmeden kaynatın 20 dk kaynatın üzerine tuz tanesini, Limon suyunu tereyağını en son ekleyip köpüklerini alın soğumaya bırakın kış için yapacaksınız sıcak sıcak kavanozlara doldurun ters çevirin.
Çilek reçeli nasıl yapılır? Püf noktaları temizlenen çileğin üzerine şeker dokülerek 1 gece bekletilmeli. Limon suyunu, reçeli ocaktan almaya yakın dökmelisiniz. Reçelin bekledikçe şekerlenmemesi için üzerindeki kopükleri almalısınız.Reçelin kararmaması icin yaparken kapağını kapatmamalısınız
Recelinizin uzun süre dayanması icin kavanozlara sıcak sıcak koyarak kapaklarını kapatmalı ve ters cevirmelisiniz.
Reçeliniz kasıktan damla damla akıyorsa kıvamı olmus demektir.Su dolu bir cay bardağına çilek recelinden 1 damla damlattığınızda dagılmadan duruyorsa yine kıvamı olmuş demek.
Çilek reçeli kavanoza sıcak mı konur?Receli hemen tüketmeyecekseniz kavanozlara sıcak sıcak doldurup agzını güzel bir şekilde kapatmalı ve sonrasında ters çevirerek saklamalısınız.Recelinizi hemen kullanacaksanız soğumadan agzını kapatmamalısınız aksi takdirde küflenmeler olabilir.
Çilek reçeli köpürmemesi için ne yapılır? Reçelin içerisine atacağınız küçük bir parça tereyağı bir sekilde köpürmesini engelleyecek ve aynı zamanda parlak bir görünüm kazanmasını sağlayacaktır. 1 çay kaşığı tereyağı yeterli olabilir.
Püf nokta: Çilekleri çok kaynatıp eritmedim soğuduktan sonra 1-2 gün üzeri tülbentle kapalı güneşe yatırdım rengi ve dokusu çok güzel oldu hem fazla olan suyunu çekti kıvamı koyulaştı hem de rengi kızardı