Ana Sayfa Arama Galeri
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
Sosyal Medya
Foto Galeri

İftarda ve Sahurda Yapılan Beslenme Hatası

İftarda ve Sahurda Yapılan Beslenme Hatası
Diyetisyen Hande Selin Ok, Ramazan ayında oruç tutarken beslenme düzeninden besin çeşitliliğine kadar beslenmenin devam ettiğini belirtti, iftar ve sahurda dengenin korunmasının önemini vurguladı.

Orucu açtıktan hemen sonra hızlı ve aşırı yemek tüketiminin ya da peş peşe bardaklarca su içerek mideyi doldurmanın özellikle hazımsızlık sorunlarına neden olabileceğini ifade eden Ok, “Orucun manevi huzurunu yaşarken, iftar ve sahurda aceleyle ve aşırı miktarda yemek yemek, yüksek kalorili besinleri yönlendirerek gibi yanlış ırkçılardan kurtulmak. Vücudunuza yük bindirip midenizi yıpratmayın” dedi.

Acı badem Kent Hastanesi Beslenme ve Dıyet Uzmanı Hande Selin Ok, orucun icsel bir huzur saglamasının yanında saglık açısından yararlarının pek cok araştırmayla ortaya koyulduğunu hatırlattı. Orucun bagışıklığı güçlendirmesi, kilo kaybı, kan şekeri kontrolu sağlaması, sindirim sistemini dinlendirirken vücuttaki enflasyonu azaltması, zıhinsel fonksiyonların islevini artırması gibi faydaları olduğunu vurgulayan Ok, şoyle konuştu:

Sağlıga maddi manevi pek çok olumlu etkisi olan orucun iftarla acılması, sahurun ardından yeni oruca başlanması surecinin doğru yönetilmesi onemli. Bu yönetim de iftarda, iftar sonrası ve sahurda neleri ne ölcüde yedi gimizle, içtiğimizle alakalı. İftar ve sahur arasında dengeli bir beslenme düzeni olusturmalıyız. Böyle bir düzeni sağlamadığımızda hazımsızlıktan halsizlige, migrenden sıvı kaybına, sinirliliğe, hipoglisemiye, kilo artısından kabızlığa kadar pek çok sağlık sorunu yaşayabiliriz. Oruc ta gösterdiğimiz sabrı yemek yerken de gostermek zorundayız. Sakin bir şekilde, yavaş, lokmaları çok iyi çig neyerek yemek yemeliyiz. Gün boyunca hiç bir sey girmeyen mideye bir anda fazla besin yuklemek yanlıştır. Orucu bır bardak su ve 2 hurma ile acabilir sinız. Onun arkasından cok sıcak olmayan bir çorba içmek uzun sure açlıktan sonra mideyi yormayacaktır. Devamında da ağır, yaglı yiyecekler yerine haşlama, ızgara ya da fırında pi şirilmiş et yemekleri, yıne az yağda kendi suyuyla pisirilmiş sebze yemeklerini tercih edebilirsiniz. İftarda yoğun salcalı, çok acılı baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Lif içerigi yuksek tam buğday ürünleri, bol yeşil salatalar öğünlerinde yer alsın. Müm kunse sofradan tamamen doymadan kalkın. Sıvı tuketimini ihmal etmeyin. 2-3 litre suyu iftarla sahur arasında icmeye çalışın, bu uzun süreli açlıkla yavaşlayan metabo lizmanın hızlan dırılmasını saglayacaktır. İftar sof ralarının vaz gecilmezi tatlılardır. Tatlı tercihiniz de sütlü tatlılar olsun. Yapa biliyorsanız iftardan sonra bir yarım saatlik yürüyüs hem yediklerinizi sindirmeye hem de genel sağlıgınıza iyi gelecektir.”

Sahur Uykunuzu Kaçırmasın
İftar sonrasında en çok yaglı, yüksek kalorili yiyecekler tuketmekten kaynaklanan hazımsızlık, şişkinlik, gaz yakınmalarının görüldügünü belirten Diyetisyen Ok, sahur yapmanın oruç için onemli ve gerekli olduğunu söyledi. Vucudun ihtı yacı olan protein, karbon hıdrat, yag, vitamin mineral gibi besin ögelerinin alınması açısından onemli oldugunu vurgulayan Ok, Sahurda gün icinde sizı tok tutacak, kan şekerinizde inis cıkıs lara neden olmayacak bir diyet uygulaya bılirsıniz. Yumurta, süt ve süt ürunleri ağırlıklı bir kahvaltı hem ihtiyacınız olan proteıni almanızı sağlayacaktır hem de tok tutacaktır. Sahur kah valtısında tuzlu zeytin ya da salam, sucuk, sosis gibi işlenmis ürünler yerseniz bu sizi çok susatacaktır, tuketmemekte yarar vardır. Ayrıca sahur sonrası uyku icin de aşırı yağlı, tuzlu yemek lerden kaçınmak gerekir” dedi.

DİĞER GALERİLER

TÜMÜ

DİĞER GALERİLER

FOTO GALERİ ANA SAYFA'YA GİT