karışık salatalık ve yeşil biber turşusu
Malzemeler (5 kiloluk bidon için)
2,5 kg kornişon salatalık
1 kg yeşil sivri biber veya çarliston biber
3–4 yeşil domates (isteğe bağlı)
1 baş sarımsak (dişlerine ayırılmış)
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı limon tuzu
3 yemek kaşığı iri kaya tuzu
1 su bardağı üzüm sirkesi
Üzeri dolana kadar içme suyu
Yapılışı
Sebzeleri hazırla:
Salatalıkları iyice yıka, uçlarını kesmeden birkaç yerinden kürdanla del.
Biberlerin saplarını al, yıkayıp süz.
Domatesleri dörde böl, sarımsakları soy.
Bidonu doldur:
En alta biraz sarımsak, birkaç dal maydanoz ve tuz karışımından koy.
Ardından kat kat salatalık, biber, yeşil domates, sarımsak ve maydanozla doldur.
Tuzlu suyu hazırla:
1 litre suya 1 yemek kaşığı iri tuz ve ½ yemek kaşığı limon tuzu ekle.
Üzerine ½ su bardağı sirke ilave et.
Tuzu ve limon tuzunu tamamen erit.
Bidonu doldur:
Hazırladığın karışımı sebzelerin üzerine dök. Sebzelerin tamamen suyun altında kalması gerekiyor.
(Üste taş koyabilir ya da temiz bir ağırlıkla bastırabilirsin.)
Kapat ve beklet:
Kapağını sıkıca kapat. Güneş almayan serin bir yerde 20–25 gün beklet.
Arada kapağı açmadan çalkala.
Püf Noktaları
Kaynamış değil soğuk içme suyu kullan.
Tuz mutlaka iri kaya tuzu olmalı.
Turşu olgunlaşınca buzdolabına al, daha uzun süre dayanır.
Karışık Salatalık Turşusu

