KARPUZ REÇELİ
Malzemeler:
1 tane kalın kabuklu irice karpuz
3 kilo ortalama şeker
10 tane karanfil
2.5 litre su
1 dolu tatlı kaşığı kırmızı gıda boyası.
Bir miktar kireç
Yapılışı:
Önce karpuzumuzun kabuğunu uzun uzun boyuna dilimliyoruz.Yesil kabugunu soyacak ile alıyoruz.Üsteki kırmizi kısmı da aldıktan sonra resimdeki gibi üçgen kesiyoruz.Bu tamamen benim tercihim.siz küp kare de kesebilirsiniz.
Kireci geniş ve derin bir kaba alıp üzerine bol su koyuyoruz.Bir kac saat kirecin suyun dibine çökmesi icin bekliyoruz.Sonra suyu bulandirmadan yavasca kireçli suyu alıp baska bir kapta bu suya karpuzu koyuyoruz.Buna bildiğiniz gibi kirece yatırma işlemi deniyor.
Bir gece kireçli suda bekletiyoruz.
Sabah kirecten alıp bol suyla yıkıyoruz uzerini örtecek suda kaynatıyoruz suyu döküyoruz. Daha sonra karpuzu şekere yatıyoruz.Sulandigi zaman uzerine 2.5 litre suyu ekleyip karanfilleri de atıp kaynatıyoruz.Kaynama işlemi devam ederken bir limonun suyunu ve gıda boyasını ekleyip suyu kıvam alana kadar pisiriyoruz.
Sıcakken kavanozlara boşaltıp kaldırıyoruz.