Kireçte Kabak Tatlısı
Malzemeler
1 kg temizlenmiş kabak
1 kg şeker
1 lt su
birkaç damla limon suyu
Çubuk tarçın,karanfil (arzuya göre)
300 gr kireç (sönmemiş)
2,5 lt su
Hazırlanışı
İlk olarak 300 gr kireci 2,5 litre suya ekleyip çözdürüyoruz.Bir kenarda suyu berraklaşıp üzeri kaymak tutana kadar bekletiyoruz.Berraklasan suyu bir kepçe yardımıyla dibindeki tortuyu karıştırmadan üzerinden alıp dilimlenmiş kabakların üzerine boşaltıyoruz.Kabaklar suyun üzerine çıkmamalı bu yüzden ben kavanozda beklettim.En az 12 saat kireçli suda bekletiyoruz.Süre sonunda kabaklari tek tek ovuşturarak yıkıyoruz.Derin bir tencerede 1 kg şeker ve 1 litre su ile şerbet hazırlıyoruz şerbeti 5 _6 dk kaynatip ilinmaya birakiyoruz iliyinca kabaklari arzuya gore çubuk tarcin ve karanfili şerbetin içine atip kaynamaya birakiyoruz.Ocağı kapatmaya yakın limon suyunu ilave ediyoruz.Yaklasik 2,5 saat kaynatiyoruz kabaklarinizi ince dilimlediyseniz dahada kisa surebilir.Pişip pismediğini renginden ve goruntusunden anlarsiniz..Sectiğiniz kabağın rengi açık renkliyse şeffaf bir hal alacaktir benim kabağım turuncu oldugu icin o seffaf görüntü pek olmadi ama neyseki üzeri çıtırlaştı. tahin,ceviz,hindistancevizi,tarcın,fındık , fıstık Allah ne verdiyse üzerine ekleyip afiyetle yiyiyoruz
Not : dışı çıtır içi yumuşak bir kabak tatlısı için seçeceğiniz kabak en açık renkli olanından olmalı (benimki koyu renkliydi ve ona rağmen hiç de fena degildi) ikincisi çıtır tabakanın daha kalın olmasını isterseniz dilimleriniz ince olmalı böylelikle pisme süresi de kısalır.Ölçüler ise bire bir dir.Örneğin kabak temizlenmis haliyle bir kilo ise şeker ve suyuda birer kilo kullanilacak ben iki kilodan yaptım.