KIRMIZI MERCİMEK KÖFTESİ
2 su bardağı kırmızı mercimek
4 su bardağı su (pişirmek için)
1 su bardağı ince bulgur
1 çay bardağı sıvı yağ
1-2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1,5 yemek kaşığı biber salçası
Yeşil soğan ve maydanoz
1 adet limon suyu
Baharatlar; Pul biber, karabiber, kimyon
Tuz katmadım, salçalardaki tuz yeterli geldi.
Düdüklü tencereye yıkanmış mercimeği ve suyunu koyup pişiriyoruz. Dakika yazmıyorum herkes kendi kullandığı düdüklü tencere ayarını bilir. Altını kapatıp havası çıkınca ince bulguru ekleyip karıştırın, tekrar kapağını kapatıp yarım saat kadar dinlendirin.
Bu arada küp doğranmış kuru soğanları sıvıyağda kavurun. Salçaları ekleyin ve yine karıştırın. Altını kapatınca baharatları ekleyin. Sos biraz soğuyunca mercimeğin üzerine dökün, elinize eldiven takıp güzelce yoğurun. Bu aşamada ben biraz zeytinyağı ve limon suyu ekledim.
Son olarak ince ince doğranan yeşil soğan ve maydanoz eklenir, biraz daha yoğurulur. Yanımıza bir kase içinde sıvıyağ alıp elimizi yağlayarak şekil veriyoruz. Böylece Emine hanımın dediği gibi köftelerimiz hem düzgün hem de daha parlak oluyor. Ayrıca beklese bile üzerinde kurumuş bir görüntü olmuyor. Bizden söylemesi… şimdiden yapacak olanlara afiyet