MEŞHUR ŞAMBALİ TARİFİ
MALZEMELER
3,5 su bardağı irmik+2 yemek kaşığı ilave
2 su bardağı yoğurt (dolu dolu)
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 su bardağı şeker
Şerbet için;
3,5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
4-5 damla limon
İlk olarak şerbet hazırlanır. Su, şeker ve limon derin bir tencereye alınıp, ocağın altı açılır. Kaynayana kadar sürekli karıştırılır. Kaynamaya başladığında altı kısığa alınıp şerbet 10 dakika kısık ateşte kaynatılır.
Derın bir tencereye irmik seker kabartma tozu ve karbonat eklenıp karıstırılır. Yoğurt ilave edilip şambali harcı oluşturulur. Orta boy bir fırın tepsisi yağlanıp içerisine dökülür. (Çok kalın yapmamanızı tavsiye ederim)Bir bıçak yardımıyla 2 parmak genişliğinde dilimlenir. Üzerine fıstık dizilip, Önceden ısıtılmış 180° fırında üstü nar gibi kızarana kadar yaklaşık 50-55 dakika pişirilir. Fırından çıktıktan sonra ilk sıcağı geçtiğinde ılık şerbetle buluşturulur. Serbetini guzelce çekmesi için sambaliyi bir gece mutlaka dinlendirmek çok onemlidir. Servis yaparken üzerine tarçın serpmeyi Unutmayın. Afiyet olsun..