OSMANLI EKMEĞİ
Malzemeler:
1su bardağı ılık su ( 200 ml)
1 paket kuru maya (20 gram yaş maya da kullanılabilirsiniz)
2 adet yumurta
2 adet küp şeker
1 tatlı kaşığı tuz
50 ml sıvı yağ
550 gram un ( 5 su bardağına yakın )
Kullandığım tepsi ölçüsü 32 cm
Üzeri İçin:
1 yemek kaşığı tepeleme tereyağı
Susam, çörek otu, mavi haşhaş, ay çekirdeği içi veya kabak çekirdeği, kırmızı toz biber ( dere otu, maydanoz ve sarımsak da kullanabilirsiniz)
Yapılışı:
Yoğurma kabına ılık su ve mayayı alıp karıştırıyoruz ve 5 dakika kadar bekletiyoruz. Üzerine un hariç diğer malzemeleri ekleyerek tekrar karıştırıyoruz.
Unu kontrollü ekleyip hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde ediyoruz ve mayalanmaya bırakıyoruz. Un, kullandığınız arkaya göre değişebilir, artırabilir veya eksiltebilirsiniz. Mayalanan hamuru unladığımız tezgaha alıp 18 eşit bezeye bölüyoruz. Bezelere şekil vererek kenarlarını hafif unlayıp yağlı kağıt serili tepsiye bitiştirmeden diziyoruz. Dizme işlemi bittikten sonra üzerlerini kuru mutfak örtüsüyle örtüp 10 dakika kadar tepsi mayası yapıyoruz. Ardından tereyağını eritip (yakmadan) bezelerin üzerlerine sürüyoruz. Dilediğimiz şekilde süsleyip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.