Şekerpare
Malzemeler
125 gram tereyağ (Oda ısısında bekletilmiş)
Yarım su bardağı sıvı yag
Yarım su bardağı irmik
Yarım su bardağı pudra şekeri
2 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2.5-3 su bardağı un 2 bardaktan sonra kontrollu eklenmeli
Üzeri için;
3 yemek kaşığı ılık su
Yumurta sarısı
Şerbeti için;
2.5 su bardağı toz sseker cok şekerli sevenler 3 bardak
3 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
Hazırlanışı
Öncelikle serbeti için tencereye toz sekeri ve suyu ekleyip kaynamaya bırakalım.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 2 damla limon suyu damlatıp;. 5 dk daha kaynatıp ocaktan alıp sogumaya bırakalım.
Yogurma kabına tereyagı, yumurta, pudra sekeri sıvı yag ekleyip mikser yardımıyla kek cırpar gibi iyice cırpalım (beyaz renk alana kadar).
Daha sonra irmik, vanilya ve kabarma tozunu ilave edip tekrar mikser ile çırpma islemine devam edelim.
En son kontrollü şekilde yavas yavaş elenmiş un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
Hamurdan ceviz büyüklügünde parçalar koparıp mekik seklinde ve yuvarlayarak şekil verelim.
Üzerine yumurta sarısını ılık su ile iyice cırpalım ve hazırlamıs oldugumuz hamurların her tarafına esit sekilde 2 kat sürelim.
Ccatalın ters tarafıyla cizikler atıp 180 derecede kızarana kadar pişirelim. (arzu eden yumurta sarısı sürmeyebilir).
Fırından çıkan şekerpareyi 5-10 dk dinlendirip soğuk şerbeti üzerine döküp tatlıyı tamamlayalım.
En az 2 saat dinlendirip üzerini arzu ettiğiniz malzeme ile süsleyerek servis yapabilirsiniz. Denemek isteyenlere simdiden afiyet olsun.
Tatlının serbetini döktükten sonra agzını kesinlikle kapatmayın hamurlasmasın (2 saat)