Siyah Çayın Faydaları
RETÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz’ın siyah çay üzerine yapılan binlerce tezi cürüten makaleleri derleyerek yazdığı ‘Siyah Çayın Saglığa Faydaları başlıklı makalesi bilimsel bir dergide yayımlandı ve literatüre dahil oldu.
Geçmisten bu gune çayın insan saglığına olumsuz etkıleri insanlar arasında kulaktan kulaga dolasır ve konuşulur. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Profesör Doktor Yusuf Yılmaz dünyada yazılan tüm makalelerden yola çıkarak derlediği bilimsel yazısıyla çayın insan sağlığına zararı olmadığını, aksine çayın faydalı bir ürün olduğunu ispatladı. Özellıkle cayın prostat kanserine neden olması konusunda ki bilginin yanlış oldugunu, cayın prostatı olan birini icerisindeki bazı bilesenler nedeniyle sık tuvalete çıkarma gıbi bir yan etkisi olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Yılmaz aynı zamanda kotü kolesterol olarak adlandırılan bu kolesterolu de ufak oranda da olsa düsurdüğünü ifade etti.
Çayın ınsan sağlığı uzerindeki olumlu etkileri hakkında yazılan makaleleri derleyerek yeni bir makale yazdıgını bu sayede çayın faydalarını literature kazandırdığını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz Recep Tayyıp Erdoğan Ünıversitesi cay alanında ihtisas universitesıdir ve çay dünyada sudan sonra en fazla tuketilen içecektir. Dolayısıyla Rize icin de cok büyük bir ekonomıdir. Ben bir tıp profesorü olarak çayın saglığa olan faydalarını mevcut bilımsel makaleleri derleyerek tek bır makale halinde literature kazandırmıs oldum. Buradaki amacım şu ana kadar yapılmış bilimsel araştırmalardan kalıtesi güvenilirliği yuksek olanları derleyip bilim camiasında sunmak” dedi.
En az 3-5 bardak cay içılmesi özellikle kalp damar sağlıgına olumlu katkıda bulunuyor
Çayın vucuda olumlu etkilerini sıralayan Yılmaz sozlerinin devamında “Klinik arastırmalar kabaca en az 3-5 bardak çay icilmesi özellikle kalp damar sağlığına olumlu katkıda bulunuyor. Damar sertligıni azaltıyor tansiyon uzerine çok hafif düsüklükler yapıyor kalp hastalığı icin risk faktorü olan Ldl kolesterol dediğimiz kotü kolesterol üzerinde olumlu etki yani hafif bir düşüş sağlıyor kandaki yag miktarına azalıyor, anti inflamatuar antioksidan etkisi var, aynı zamanda bağırsagımızda ki yararlı bakterilerin mikrobiyota dediğimiz florayı iyi yonde iyilestiriyor. Bu da sağlığımıza sadece kalp damar değıl, mikrobiyotik bir beyin diyoruz en büyük endokrin organ diyebildığimiz bağırsaklarımız için psikoloji ve kalp damar sağlıgına olumlu yönde etki ediyor” ifadelerini kullandı.
Çay cok sağlıklı, faydalı bir içecek. Bir sifa kaynagı olduğuna inanıyoruz”
Sıyah cayın kanser riskini azalttıgına vurgu yapan Yılmaz aynı zamanda sıfa kaynağı olduğunu kaydederek Şunu vurgulamak istiyorum çay ıcerken onun olumlu etkisini içıne şeker katarak veya yanında s-igara icerek asla azaltmayalım. Çay çok sağlıklı faydalı bir içecek. Bir şıfa kaynağı olduğuna inanıyoruz. Yoksa sunu söylemiyoruz; ‘çay için kanserden kurtuldun çay için ömrunüz uzasın’ değil. Yanlıs bir yonlendirmede yapmak ıstemem ama kanser riskıni azaltıyor, yaşam süresini uzatıyor sağlıkla ilgili diger faktorleri de kendimize kazanım olarak elde edersek asıl saglıklı yaşam bizi bekliyor” dedi.
Çayın faydalarının yanında olusabilecek yan etkıleri çok çok daha az
Çayın bir çok hastalıga yol açtığı yonündeki bilgilerin yanlıs olduğuna dıkkat ceken Yılmaz, Benim yazdığım makale, dünyada yapılmış bilimsel arastırmaların derlemesi. Ben yeni bir bilimsel araştırma yapmadım. Var olanları derleyip bir başlıkta yazmıs oldum. Yoksa kendimızin yaptığı bir bilimsel arastırmanın sonucunu paylaşmıyorum. Dunyada yapılmış, belirli bir kalıtenin uzerindeki makalelerin yer aldığı, siyah cayın saglığa olan olumlu etkileri. Çayın faydaların yanında oluşabılecek yan etkıleri çok cok daha az. Örnegin bazı hassas bireylerde icerisinde kafeın de barındırdığından mesela rıtim problemin zaten varsa carpıntının zaten oluyorsa, cok fazla sayıda çay içersen onu tetikleyebilir. Ama bunlar cok az sayıda ve istisna şeyler. Çok cay içersen içindeki bazı bilesenler nedenıyle fazla idrara çıkabilirsin. Örnegin prostat rahatsızlıgınız vardır, idrara çıkmak sızi daha fazla cıkmak daha fazla rahatsız edebili
ır. Gece gec saatte çok çay içerseniz uykunuzdan uyanıp surekli tuvalete gitmek zorunda kalabilırsiniz. Prostat yapmaz daha fazla ıdrara cıkmak gereksinimi nedenıyle sizi daha fazla rahatsız edebilir. Ama genel olarak baktıgımız zaman çay cok faydası olan bir ıcecek. Bütun ilacları kullanıyoruz ama prospektusüne baktıgımız zaman arastırmaları sırasında son ana kadar gözükmüs tum yan etkileri orada olmak zorunda. Ama onların her birini yaşayacagınız anlamına gelmez. Çayın olumsuz nitelen direbıleceğimiz etkileri faydaları yanında çok az diye konustu.
“İngiltere’de 400 bin kişide yapılmış bir araştırma var. Orada 20 bardak çay icme verisi yok”
Çay hakkında yapılan bilımsel araştırmalarda şeker kullanımı, zararlı madde kullanımı gibi tum etkenlerin not alınması gerektiğini ifade eden Yılmaz “Herkes kendisıni bilir. Ben içtigimde diyelim midemi rahatsız etti, veya reflü yaptı, veya carpıntı yaptı. O zaman ben içmeyecegim. Ama içmem bana hem keyif veriyo daha enerjik hissedıyorum, daha saglıklı hissediyorum, güzel bir sosyallesme aracı o zaman içmeye devam. Bazıları der ki ben gunde en az 20 bardak çay iciyorum. Bu makalelerde 20 bardak 30 bardak cay icmenın bir karşılastırması yok. Örneğin İngiltere’de 400 bin kiside yapılmış bir arastırma var. Orada 20 bardak çay içme verisi yok. Dolayısıyla ona dair bir bilgi yok. O zaman bize düşen ne olabilir. Rize’de veya Türkiye’de en fazla içilen içecek. Çok fazla sayede içilen ne oluyor Ama bu tarz arastırmalar yaparken fayda var mı yok mu ortaya koyarken yanında kafa karıstırıcı nedenleri de not almak lazım. Örnegin o kişi eğer çay bardağına seker koyuyorsa veya çayla beraber s-ıgara ıçme alıskanlıgı varsa veya çay içmeye egilımi bır taraftan zarar verici alkol alımı oluyorsa bunlar da not alınmalı. Bu sonuclar onların etkisinden arındırarak sunulmalı. Yemekten sonra yemegi fazla miktarda yersenız o yorgunluğu hissedersıniz. Siz onu çaya atfediyorsunuz. Çay aslında sindirimi kolaylaştırıyor” şeklinde konuştu.