PORTAKAL REÇELİ
Daha önce kumquat ve turunç reçeli denemelerim oldu ama portakalı ilk kez yaptım. Nasıl olacağını bilemediğim için önce az yapayım dedim.Fakat tadını çok beğenince tekrar iki katını yaptım. Hatta dondurucuda kalan kumkuatları da içine atınca analı kızlı bişey oldu fotoğraflarım size fikir olabilir. Portakal reçeli biraz özen istiyor diğer reçellerden yolu daha uzun. Portakalın cinsine göre de değişiklik gösterebilir. Bazı portakalların iç dokusu daha gevşek ve çekirdekli olur.
Portakal reçeli yapmak için;
1kilo 250 gr portakal
1 kg pancar şekeri
Bir limon suyu, Bir çay kaşığı tereyağı
Bir büyük su bardağı su veya portakal suyu
Hazırlanışı
Portakalların kabuklarını akan suyun altında fırça ile yıkayıp tırtıklı bıçakla kazıdım. (Bunun için kabak oyacağından yararlandım). Biraz soğuk suda bekletip sarı suyunu döktüm.
Geniş bir tencerede kaynayan suya atıp, su kaynamaya başladıktan sonra 4 – 5 dk. haşladım ve suyunu döküp soğuk sudan geçirdim. Bu işlemi portakalların acılığı gidene kadar 2 veya 3 kez tekrarlayıp sonlandırdım. Son olarak tekrar soğuk sudan geçirip biraz beklettim.
Bu işlemden sonra portakalları istediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz. Ben bütün, yarım bazılarını da çeyrek dilimledim.
Dilimlenmiş portakalları şekerin üzerine yerleştirdim ve üzerine bir büyük su bardağı su ilave ettim. ( İkinci kez yaptığım reçele bir su bardağı portakal ve bir su bardağı su ilave ettim )
Bu şekilde 5 – 6 saat bekletip tenceremi orta ateşte alıp kaynamaya bıraktım. Kıvamına yakın limon suyunu ekledim ve bir iki taşım daha kaynadıktan sonra sıcakken kavanozlara paylaştırıp kaynattığım sıcak kapakla vakumladım.
2. kez yaptığım portakal reçelini ise önce şerbetini reçel kıvamına yakın kaynatıp portakal dilimlerini ilave ettim. Bu arada meyveler suyunu salarak şerbet sulanacaktır. Tekrar kıvam alması için 10 – 15 dk daha kaynaması gerekiyor. Sonuç olarak her iki yöntemle de güzel oldu. Tadı ve evi saran kokusu, ayrıca portakal ve kumkuatın uyumu muhteşem oldu.Önce benim gibi az da olsa deneyin bence.