SUSAMLI EKMEK
Malzemeler:
200ml ılık su
1 paket kuru maya veya 20 gr yas maya)
2 adet küp şeker (veya 1t. kaşığı toz şeker)
1 tatlı kaşığı silme tuz
2 adet yumurta
50 gram sıvı yağ
550 gram un ( 4,5 su bardağı + 2 y. kaş. un)
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
Susam, çörek otu, haşhaş, kırmızı toz biber, çekirdek içi, maydanoz, dereotu
Kullandığım kalıp 26cm
Yapılışı:
Yoğurma kabına maya ve şekeri alıp üzerine ılık suyu ilave ediyoruz. Birkaç dakika bekletip mayanın aktifleşmesini sağlıyoruz. Üzerine yumurta, sıvı yağ ilave edip karıştırıyoruz. Son olarak un ve tuzu ekleyip hafif ele yapışan bir hamur elde ediyoruz ve mayalanmaya bırakıyoruz. Unu kontrollü ekleyiniz azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz. Kullandığınız unun markasına göre değişiklik gösterebilir. Mayalanan hamuru hafif unladığımız tezgaha alıp 20 eşit bezeye ayırıyoruz. Kenarlarını çok az unlayıp yağlı kağıt serili kek kalıbına diziyoruz. Yuvarlak veya dikdörtgen tepsi de kullanabilirsiniz. Üzerini örtüp bezelerin bir miktar daha kabarmalarını sağlıyoruz. Tereyağını eritip (kızdırmadan) bezelerin üzerine sürüyoruz ve üzerlerine hazırladığımız susan ve diğer ürünleri serpiştirip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika aralığında pişiriyoruz. Afiyet olsun.